Celler Cal Minyó, petit celler familiar a Prat de Compte, Terra Alta

D’on ve el nostre raïm?

A Celler Cal Minyó

Tenim una totalitat de 6 ha de vinya, totes al terme municipal d’Horta de Sant Joan. 2 ha són propietat de la família, les altres 4 ha són arrendades. Al celler no es compra raïm. La totalitat de vi que fem surt de les vinyes que nosaltres mateixos treballem. Així podem obtenir d’aquesta manera la major qualitat amb els nostres productes degut a la cura que tenim amb les nostres vinyes.

La vinya

La nostra vinya està plantada a la falda del Parc Natural dels Ports, situada al terme municipal d’Horta de Sant Joan, al peu mateix del Salt del Barber. Des de la nostra masia, tenim unes vistes impressionants de les Roques de Benet i el Parc Natural dels Ports.

A una altitud de més de 500m amb un clima fred a l’hivern, fet que ens ajuda al tractament de plagues de la nostra parcel·la. A l’estiu, pel contrari, fa un clima calorós durant el dia, però més fresc durant la nit. Aquest fet és ideal per la maduració del raïm i el respecte dels aromes varietals del nostre raïm.

Els sòls són una gran ajuda per elaborar uns vins de qualitat, ja que són sòls sorrencs i argilosos i treballem amb els peus adequats per als nostres sòls.

Treballem la vinya amb el tractor, fent llaurades per oxigenar els sòls i permetre una bona entrada de l’aigua de la pluja i fem poda curta i esporga amb verd, tot de manera manual, per permetre tenir raïm amb una concentració de sucres i acideses òptimes intensificant el cos del nostre vi i evitant deshidratacions del nostre raïm. Així, també ajudem a respectar els aromes varietals dels nostres raïms evitant deshidratacions o cremades del sòl.

En quant a la verema, ho fem tot de manera manual, seleccionant el raïm al camp amb hores de baixa insolació i amb climes més frescos per mantenir el raïm amb perfectes condicions. El posem en caixes de 15kg per així evitar aixafaments del raïm.

Fem uns adobats respectuosos amb el medi ambient per evitar grans quantitats de nitrats al sòl i respectant els aqüífers ajudant a la vinya a trobar les sals minerals necessàries per poder obtenir un fruit de qualitat.

Les finques que treballem:

Els Viarnets d’Horta de Sant Joan: Amb una totalitat de 7 ha és la finca familiar del celler situada als peus mateix del Parc Natural dels Ports, enmig de les Roques de Benet i el Salt del Barber,  la qual portem treballant durant 3 generacions a la família. En la qual hi cultivem ametlles, cireres i la vinya cultiu el qual té una totalitat de 2 ha.

Les Olles d’Horta de Sant Joan: És una finca de les que tenim arrendades i aquesta es localitza a la llera del Riu Canaletes entre Horta de Sant Joan i el municipi de Bot, la qual té una totalitat de 3 ha de vinya en les quals hi cultivem la varietat estrella de la Terra Alta, la Garnatxa Blanca i també un petit tros de la varietat blanca Macabeu.

Els Diumenges d’Horta de Sant Joan: Aquesta finca és l’altra que tenim arrendada, la qual està situada entre els peus del poble d’Horta de Sant Joan i l’emblemàtica muntanya de Santa Bàrbara en la que s’hi troba situat l’antic convent d’Horta de Sant Joan, en la qual hi treballen les vinyes més velles, amb més de 70 anys de la varietat Macabeu i unes vinyes de les varietats Carinyena i Syrah.